شب نشینی تابستانی ماه، زهره و مریخ با ستارگان درخشان
مداربسته: در طول این هفته ماه، زهره، مریخ و ستارگان درخشان در یک گردهمایی آسمانی تابستانی در کنار هم می درخشند و طی آن هلال ماه به مریخ، زهره و تعدادی از درخشان ترین ستارگان می پیوندد تا یک آسمان تابستانی اعجاب انگیز را رقم بزند.
به گزارش مداربسته به نقل از ایسنا و به نقل از اسپیس، ماه گذشته شاهد یک مجمع آسمانی شامل ماه، دو سیاره درخشان و دو ستاره درخشان که آسمان غروب را زینت دادند، بودیم.
هم اکنون، گردهمایی آسمانی مشابه دیگری در این هفته برگزار می شود. نمایشی که با انتقال از بهار به فصل تابستان با انقلاب تابستانی در ۲۱ ژوئن، شب به شب تغییر می کند.
در اینجا نگاهی داریم به نحوه درخشش ستارگان صورت فلکی دوپیکر(Gemini) با ماه، مریخ و زهره که همزمان با شروع تابستان روی می دهد.
جشن آسمانی این هفته از عصر امروز(دوشنبه ۱۹ ژوئن) از ۴۵ تا ۶۰ دقیقه بعد از غروب خورشید شروع می شود. برای شروع می توان به سمت پایین افق غرب-شمال غرب نگاه کرد. در آنجا، کمتر از دو روز بعد از فاز جدید ماه، یک برش باریک از هلال ماه را خواهید دید و دقیقاً بالای آن باید بتوانید دو ستاره سرپسین(Pollux) و سرپیشین(Castor) را تشخیص دهید که سر برادران دوقلوی دوپیکر را علامت گذاری می کنند.
به نظر می آید شواهدی وجود دارد که نشان میدهد زمانی که آنها برای نخستین بار برای نشان دادن دوپیکر انتخاب شدند، در حقیقت به نظر می رسیدند که ستاره های دوقلو با درخشندگی برابر باشند. اگر چنین چیزی درست باشد، یا سرپسین روشن تر شده است یا سرپیشین در آسمان شب محو شده است، برای اینکه حالا تفاوت محسوسی بین درخشندگی آنها وجود دارد.
سرپسین حالا کمی بیش از دو برابر درخشان تر از سرپیشین به نظر می آید و همین طور یکی از ۵۷ ستاره موقعیت یابی استاندارد است. اما سرپیشین ستاره ی حقیقی دوپیکر است، چونکه بااینکه بصورت یک ستاره به نظر می آید، اما در حقیقت منظومه ای متشکل از شش ستاره است.
با یک تلسکوپ می توان دو سرپیشین را دید، سرپیشین A و سرپیشین B. علاوه بر این، هر دو سرپیشین A و B خود دوتایی هستند، هرچند خیلی نزدیک تر از آن هستند که از نظر بصری از هم جدا دیده شوند. در نهایت، در سمت جنوب این جفت، سرپیشین C قرار دارد که یک جفت ستاره قرمز کم نور است.
عصر سه شنبه ۲۰ ژوئن: یک هلال ماه کمی کامل شده به سمت چپ بالای ستارگان دوپیکر منتقل می شود و حدودا ۱۲ درجه به سمت راست پایین تر از ستاره خیره کننده آسمان عصر که همان سیاره زهره است، قرار خواهد گرفت.
در این شب، ماه و زهره فقط کمی بیش از فاصله یک مشت دست در آسمان از هم قرار می گیرند.
زهره البته به آسانی در آسمان غروب(به جز خود ماه) از همه چیز از نظر درخشندگی پیشی می گیرد. این سیاره هم اکنون با قدر منفی ۴.۶ می درخشد. زهره در مقایسه با سرپسین و سرپیشین، ۱۰۰ برابر از روشن تر از آنها می درخشد.
چهارشنبه ۲۱ ژوئن: این روز، روز شروع انقلاب تابستانی و نخستین روز رسمی تابستان برای نیم کره شمالی است و در این شب، گردهمایی ماه، ستارگان و سیارات در چشم نوازترین حالت خود خواهد بود.
حدود یک ساعت پیش از غروب خورشید اگر به سمت غرب نگاه کنید، هلال ماه را پیدا می کنید.
حال اگر دوربین دوچشمی دشته باشید، آنرا روی ماه متمرکز کنید و به سمت چپ و کمی زیر هلال نگاه کنید و سیاره زهره را خواهید دید که بصورت یک نقطه روشن و نورانی سفید در آسمان آبی روز ظاهر می شود. هنگامی که آنرا با دوربین دوچشمی پیدا کردید، اهتمام کنید ببینید که آیا تنها با چشمان خود می توانید آنرا پیدا کنید. اگر دید خوبی دارید و آسمان منطقه شما شفاف و مه آلود نیست، برای دیدن زهره در نور روز چالش چندانی نخواهید داشت.
البته زمانی که خورشید غروب کند و آسمان تاریک شود، ماه و زهره هر دو تقریباً سه ساعت بعد از غروب خورشید توجه همگان را به خود جلب خواهند کرد.
اما زهره تنها سیاره ای نیست که در این شب قابل مشاهده می باشد.
حدود ۴ درجه بالای سمت چپ آن نقطه ای به نظر نسبتاً ضعیف می درخشد که همان سیاره مریخ است. شما احیانا برای دیدن آن در گرگ و میش بامدادی، حتی بعد از یافتن زهره به دوربین دوچشمی نیاز خواهید داشت.
مریخ با قدر ظاهری مثبت ۱.۷ حدود ۳۳۱ برابر کم نورتر از زهره می درخشد. یک دلیل آن این است که مریخ از نظر ما فقط نیمی از اندازه زهره است و هم اکنون ۳۲۲ میلیون کیلومتر از زمین فاصله دارد، در صورتیکه زهره فقط ۸۵ میلیون کیلومتر از ما فاصله دارد.
در نهایت در حدود ۱۰ درجه ای بالای سمت چپ مریخ، یک شیء چشمک زن درخشان دیگر وجود دارد که یک ستاره آبی مایل موسوم به شیردل(Regulus)، درخشان ترین ستاره صورت فلکی شیر است. شیردل برای تماشاگران آسمان در عصر باستان قابل توجه بود.
ماه که در آن زمان به یک هلال چاق تبدیل گشته است، حدودا پنج روز بعد از فاز جدید، یک مثلث متساوی الساقین نسبتاً وسیع با ستاره شیردل و مریخ تشکیل خواهد داد.
یک هم نشینی غیررسمی
طی این هفته به نظر می آید که سیاره زهره هر شب به سرعت به سمت شرق درحال شتاب گرفتن است و در نهایت به مریخ که کندتر حرکت می کند، خواهد رسید و مقارنه خواهند داشت. اما این سناریو محقق نخواهد شد.
سیاره زهره قبلاً در تاریخ ۴ ژوئن به بزرگترین فاصله زاویه ای خود در شرق خورشید رسیده است، بدین سبب از نظر دید ما حالا در مدار خود می چرخد و در راستای خورشید به عقب می رود. بااینکه ظاهراً مریخ را در آسمان شب تعقیب می کند، اما این دو هیچ گاه به هم نمی رسند.
در حقیقت از ۱۹ ژوئن تا ۱۰ ژوئیه، مریخ تحت یک «شبه مقارنه» با زهره قرار می گیرد و طی آن، زهره به مریخ نزدیک می شود، اما هیچ گاه کاملا به آن نمی رسد.
یک «شبه مقارنه» به عنوان دو سیاره در فاصله پنج درجه از یکدیگر - نصف عرض مشت گره کرده شما که در طول بازو نگه داشته می شود - بدون مقارنه واقعی تعریف می شود.
زهره و مریخ در روز اول ژوئیه در نزدیکترین حالت به هم ظاهر می شوند، اما همانطور که گفته شد به هم نمی رسند و شاهد «شبه مقارنه» آنها نخواهیم بود.
منبع: newcctv.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب