در كمیته فنی استانداردهای فناوری نانو ایزو؛

ایران ۱۰ استاندارد بین المللی در حوزه فناوری نانو عرضه داد

ایران ۱۰ استاندارد بین المللی در حوزه فناوری نانو عرضه داد به گزارش مداربسته، ایران با نمایندگی ستاد توسعه فناوری نانو، ۱۰ استاندارد بین المللی در حوزه نانو به تدوین رساند که محصولات بر مبنای آنها به تولید خواهند رسید.



به گزارش مداربسته به نقل از مهر، بیشتر از ۷ سال است که ایران با عضویت در کمیته فنی استاندارد فناوری نانو ایزو (ISO/TC ۲۲۹) در جهت تدوین استانداردهای مورد نیاز در حوزه نانو درآمده است. در کمیته فنی استانداردهای فناوری نانو ایزو، ۳۶ کشور عضو اصلی و ۱۸ کشور عضو ناظر هستند.
ستاد توسعه فناوری نانو بعنوان نماینده کشور در زمینه تدوین این استانداردها اقدام نموده است. طی این مدت ۱۰ استاندارد مورد تأیید این کمیته در حوزه نانو به تدوین رسید. اساس تدوین استانداردهای بین المللی در سازمان ایزو، اجماع جهانی توسط کشورهای عضو است. کشورهای عضو کمیته های فنی در مراحل مختلف تدوین استاندارد نظرات تخصصی مختلفی را برای تکمیل و توسعه استاندارد عرضه می کنند. تدوین استانداردهای بین المللی معمولا ۳ تا ۴ سال زمان می برند.
در این گزارش می خواهیم استانداردهایی که توسط ایران به کمیته فنی استاندارد فناوری نانو ایزو (ISO/TC ۲۲۹) پیشنهاد شده و به تأیید رسیده معرفی نماییم. این ۱۰ استاندارد در حوزه «فیلترهای نانو»، «نانوذرات خاک رس»، «تعاریف در رابطه با شاخصهای علم، فناوری و نوآوری نانو»، «ارزیابی سمیت نانو مواد در دریاچه های آب شور با استفاده از ناپلی آرتمیا»، «فناوری نانو – نانومواد خاک رس – خصوصیت ها و روش های آزمون»، «نانوفیلترهای هوا»، «بسته بندی غذایی»، «اثر نانومواد بر پروتئین ها»، «فناوری نانو – ارزیابی عملکرد ضد باکتری منسوجات حاوی نانومواد ساخته شده»، «تعیین سمیت در نانواشیا» هستند.
این استانداردها به هنگام تولید محصولات نانویی مورد استفاده قرار می گیرند.
استاندارد اول؛ حوزه فیلترهای نانویی
فیلترهای نانویی بهبودیافته با نانوالیاف شامل فیلترنیروگاهی، فیلتر خودرو های سنگین و سبک و ماسک های تنفسی نانویی چند سالی است که در کشور تولید می شود. در واقع با استفاده از فناوری نانو کلاس جدیدی از فیلترها عرضه شده اند. این فیلترها در مقیاس بالا در کشور تولید می شوند و چندین شرکت خارجی هم تولید کننده این نوع فیلترها هستند.
همچنین با تبدیل فیلترهای معمولی به فیلترهای نانویی یک سری خصوصیت ها و خواصی مطرح می شود که باید مورد بررسی قرار گیرند. ازاین رو «استاندارد فیلترهای نانویی تدوین شد تا برپایه آن محصولات ساخته شده شرکتها مورد ارزیابی قرار بگیرند.
استاندارد دوم؛ نانوذرات خاک رس
استاندارد دوم تدوین شده از جانب ایران، در مورد خصوصیت های نانوکلی یا نانوذرات خاک رس است. در این استاندارد مهم ترین پارامترها و خصوصیت های نانوکلی با عنایت به کاربردهای آن و روش های اندازه گیری این پارامترها عرضه خواهد شد.
استاندارد سوم؛ «تعاریف در رابطه با شاخصهای علم، فناوری و نوآوری نانو»
استاندارد پیشنهادی ایران با عنوان «تعاریف در رابطه با شاخصهای علم، فناوری و نوآوری نانو» تصویب گردید. این استاندارد تعاریفی را درمورد واژه هایی مانند محصول نانو، شرکت نانو، بازار فناوری نانو، تجهیزات نانو و… عرضه می دهد که برای شاخصهای ارزیابی فناوری نانو بسیار کلیدی هستند. این استاندارد در مورد شاخصهای ارزیابی فناوری نانو در سطح بین المللی است و در واقع با این استاندارد میتوان اثرات اقتصادی، حجم بازار فناوری نانو، تعداد شرکت ها و محصولات را ارزیابی کرد، و به این علت برای کشورها بسیار اهمیت داشت و کشورهای پیشرو در نانو توجه زیادی در مورد این استاندارد داشتند.
استاندارد چهارم؛ «ارزیابی سمیت نانو مواد در دریاچه های آب شور با استفاده از ناپلی آرتمیا»
چهارمین استاندارد پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران با عنوان «ارزیابی سمیت نانو مواد در دریاچه های آب شور با استفاده از ناپلی آرتمیا» توسط سازمان بین المللی استاندارد (ISO) تصویب گردید.
کمیته استانداردسازی فناوری نانوی ایران با نگاه به محصولات داخلی و با هدف افزایش توان صادراتی محصولات ایرانی، چهارمین استاندارد بین المللی ایزو در حوزه فناوری نانو را با عنوان (ISO/TS ۲۰۷۸۷: ۲۰۱۷) در این سازمان به ثبت رساند. این استاندارد با مسئولیت ایران و با همکاری کره جنوبی تدوین شد.
در این استاندارد، شیوه جدیدی برای سنجش اثر نانومواد بر روی محیط زیست با استفاده از یک گونه سخت پوست ساکن دریاچه های آبِ شور به نام آرتمیا (Artemia) عرضه شده است.
استاندارد پنجم؛ «فناوری نانو – نانومواد خاک رس – خصوصیت ها و روش های آزمون»
استاندارد بین المللی تدوین شده در زمینه نانومواد خاک رس (Clay Nanomaterial) با عنوان «فناوری نانو – نانومواد خاک رس – خصوصیت ها و روش های آزمون» بعد از ۴ سال تلاش و پیگیری های مستمر متخصصان کشورمان منتشر گردید.
گزارش ها نشان داده است که نانومواد خاک رس از اهمیت ویژه ای در صنعت و تکنولوژی امروز جهان برخوردار می باشد. نانومواد خاک رس کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف پزشکی و دارویی، بسته بندی، رنگ و پوشش، خودرو، لاستیک ها و کامپوزیت های پلیمری دارد و استفاده از آن در محصولات و مواد سبب بهبود خصوصیت ها و خواصی از قبیل استقامت و خواص مکانیکی، پایداری حرارتی، مقاومت شیمیایی و مقاومت در مقابل نفوذ گازها می شود. این استاندارد به پارامترهای مختلف و کاربردی این دسته از نانومواد و روش اندازه گیری آنها می پردازد که در دادوستدهای بین المللی می تواند بعنوان استاندارد پایه مورد ارجاع و بهره برداری قرار گیرد.
پیش بینی های انجام شده در مورد بازار نانومواد خاک رس حاکی از رسیدن حجم بازار آن در سال ۲۰۲۳ به حدود ۳٫۵ میلیارد دلار است که این بازار و همینطور بازار صنایع و محصولات استفاده کننده از آن، بدون شک متأثر از استاندارد تدوین شده به سرپرستی ایران خواهد شد.
استاندارد ششم؛ نانوفیلترهای هوا
ششمین استاندارد بین المللی حوزه نانو در حوزه نانوفیلترهای هوا است. فیلترهای هوای بهبود یافته با نانوالیاف شامل فیلتر نیروگاهی، فیلتر خودرو های سنگین و سبک چند سالی است که در کشور تولید می شوند. در واقع با استفاده از فناوری نانو کلاس جدیدی از فیلترها عرضه شده است که سبب بهبود خواص در این فیلترها نسبت به فیلترهای غیرنانویی مشابه آنها می شود. این فیلترها در مقیاس بالا در کشور تولید می شوند و صادرات هم دارند.
در استاندارد مذکور مهم ترین خصوصیت ها و پارامترهای نانویی تأثیرگذار بر روی کارایی و خواص فیلترها بیان شده و روش های اندازه گیری آنها آمده است. لازم به ذکر است که شرکتهای معدودی در دنیا دارای فناوری تولید نانوفیلترها هستند و فناوری تولید نانوماسک های تنفسی مانند ماسک های N۹۵ و N۹۹ تقریباً مشابه فناوری تولید نانوفیلترهای هوا است.
استاندارد هفتم؛ بسته بندی غذایی
هفتمین استاندارد بین المللی تدوین شده در زمینه بسته بندی های غذایی پلیمری با عنوان «فناوری نانو – فیلمهای نانوکامپوزیتی پلیمری برای بسته بندی غذایی با خواص نفوذناپذیری – تعیین مشخصه ها و روش های اندازه گیری» است.
استاندارد بین المللی مورد نظر، به خصوصیت های نفوذناپذیری در فیلمهای پلیمری نانوکامپوزیتی می پردازد که به منظور بهبود بسته بندی های غذایی اندازه گیری می شود. خصوصیت نفوذناپذیری شامل انتقال بخار آب و گاز (اکسیژن) و گذردهی نور مرئی و ماورای بنفش می شود. این استاندارد همینطور روش های اندازه گیری مرتبط را توصیف می کند.
بسته بندی های غذایی برپایه فناوری نانو به علت خصوصیت های بهبود یافته آنها از قبیل افزایش ماندگاری مواد غذایی و در نتیجه کاهش ضایعات و دورریز آنها بازار رو به رشدی پیدا کرده اند که مزیت اصلی این نوع بسته بندی های مواد غذایی، طولانی شدن عمر قفسه ای مواد غذایی از راه بهبود خواص است. حضور نانوذرات در بستر پلی اتیلن، پلی پروپیلن، پلی آمید و پلی استر در این بسته بندی ها می تواند خصوصیت های مختلفی را در فیلمهای پلیمری از قبیل خواص نفوذناپذیری در مقابل گاز و بخار آب، گذردهی نور مرئی و ماورای بنفش، خواص حرارتی و استقامت مکانیکی بهبود دهد.
استاندارد هشتم؛ اثر نانومواد بر پروتئین ها
هشتمین استاندارد بین المللی تدوین شده در زمینه اثر نانومواد بر پروتئین ها با عنوان «فناوری نانو – ارزیابی ساختار ثانویه پروتئین در زمان برهم کنش با نانومواد، با استفاده از رنگ تابی دورانی ماورای بنفش» است.
این استاندارد بین المللی، پروتکلهای اندازه گیری و شرایط آزمونی را مشخص می کند که به وسیله آنها تغییرات بوجود آمده در ساختار ثانویه پروتئین ناشی از برهم کنش آن با نانومواد، با استفاده از طیف نگاری رنگ تابی دورانی ماورای بنفش تعیین می شود. این استاندارد برای تعیین مشخصات تغییرات صورت بندی در پروتئین های بی نظم قابل استفاده نیست.
استاندارد نهم؛ «فناوری نانو – ارزیابی عملکرد ضد باکتری منسوجات حاوی نانومواد ساخته شده»
نهمین استاندارد بین المللی تدوین شده با سرپرستی ایران در حوزه فناوری نانو با عنوان «فناوری نانو – ارزیابی عملکرد ضد باکتری منسوجات حاوی نانومواد ساخته شده» منتشر گردید.
این استاندارد بین المللی، روش ارزیابی عملکرد ضد باکتری در منسوجات حاوی نانومواد ساخته شده (فلزی یا اکسید فلزی) را توصیف می کند. منسوجات در این استاندارد شامل پارچه، نخ و الیافی است که در آنها نانومواد ساخته شده در خلال فرآیند تولید یا پرداخت به کار می روند. بعلاوه این استاندارد پروتکلهای مورد نیاز برای تعیین کمی نانومواد رهایش یافته از منسوج بعد از شست شو و یا مواجهه با عرق مصنوعی بدن انسان را مشخص می کند. این استاندارد روش ارزیابی عملکردهای ضد باکتری، ضد قارچ و ضد بو را دربر می گیرد.
استاندارد دهم؛ تعیین سمیت در نانواشیا
دهمین استاندارد بین المللی تدوین شده در حوزه فناوری نانو که توسط پژوهشگران ایرانی به کمیته فنی استاندارد فناوری نانو ایزو (ISO/TC ۲۲۹) پیشنهاد شده و به تأیید رسیده «فناوری نانو – ارزیابی سمیت و درآشامش زیستی سوسپانسیون نانو اشیا ساخته شده، با استفاده از جاندار تک یاخته تتراهایمنا (Tetrahymena sp.)» است.
به گزارش مداربسته به نقل از مهر، تابحال در مجموع ۱۲۳ استاندارد بین المللی توسط کمیته فنی استانداردهای فناوری نانو ایزو (ISO/TC ۲۲۹) انتشار یافته که تدوین ۱۰ استاندارد آن با سرپرستی جمهوری اسلامی ایران انجام شده است. تدوین استانداردهای بین المللی معمولا ۳ تا ۴ سال زمان می برند. اساس تدوین استانداردهای بین المللی در سازمان ایزو، اجماع جهانی توسط کشورهای عضو است. کشورهای عضو کمیته های فنی در مراحل مختلف تدوین استاندارد نظرات تخصصی مختلفی را برای تکمیل و توسعه استاندارد عرضه می کنند. در کمیته فنی استانداردهای فناوری نانو سازمان ایزو، ۳۹ کشور بعنوان عضو اصلی و ۱۸ کشور بعنوان عضو ناظر وجود دارد.


منبع:

1401/04/03
10:20:04
5.0 / 5
463
تگهای خبر: تكنولوژی , تولید , شركت , صادرات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۲
دوربین مداربسته

newcctv.ir - حقوق مادی و معنوی سایت مداربسته محفوظ است

دوربین مداربسته مداربسته

انواع دوربین مداربسته